Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa jest chorobą, która może objawić się różnorodnymi symptomami charakteryzującymi alergię, ale nie tylko. Mogą to być zarówno wysypki, powstanie rumienia lub silnego zaczerwienienia, czy katar, kaszel, a nawet astma. Zdarzają się również migreny, zaburzenia snu, zapalenie ucha i inne schorzenia. Jednak oprócz możliwości wystąpienia różnych objawów, są również specyficzne, które pozwalają na rozpoznanie alergii pokarmowej. Są to przede wszystkim: biegunka, wymioty i bóle brzucha oraz typowe objawy alergiczne. Reakcja alergiczna występuje natychmiast po spożyciu alergenu lub nawet do 2 godzin po kontakcie z substancją wywołującą alergię, a najczęściej wymienia się wśród nich białka mleka, jaja, mąkę, ryby, orzechy i soję. Alergia pokarmowa bardzo często jest chorobą dziedziczną, uwarunkowaną genetycznie. Leczenie polega przede wszystkim na bezwzględnym wyeliminowaniu z diety alergenu, podejmuje się również leczenie szpitalne, które w pierwszym etapie polega na wykluczeniu pokarmu powodującego alergię, a potem podawaniu go w małych ilościach i kontrolowaniu reakcji. Tego typu terapia musi odbywać się w szpitalu ze względu na możliwość wystąpienia ostrych reakcji alergicznych.